ÅR 2010 pt. 2
Jag gillar ju det där med mat och jag gillar ju det där med att laga mat. Tyvärr har det inte blivit så mycket bilder på egenlagad mat eftersom den helt enkelt inte varit fotogenisk nog, haha :) Men det här är väl lite bilder på vad som gått igenom mig det senaste året. Det här inlägget är speciellt tillägnad min svärmor Helena som ofta undrar om jag tar kort på allt jag äter.

När man fyllde år fick man finfrukost på sängen, i samma veva som jag blev besatt av fikonmarmelad.


Sommaren kom och när Fabian fyllde år gjorde vi en stor bacon och pasta-bjudsallad.

Annars var pepparlax en annan given favorit på salladsfronten.

Det blev en hel del quinosallad det senaste året också.

Sommargrillspett med grönsaker ute i fäbon.

Grillade gjorde vi också på valborg på en gräsmatta precis utanför oss, vi lämnade ett litet märke i gräset och jag fick dåligt samvete.

Men det var nog bara en kort stund för hela jag var fylld av champange, från frukosten. Valborg i Uppsala.

En gång åt vi risotto på saluhallen, den var helt ok förutom att kycklingen var lite bränd.

En annan gång åkte jag till Clara i Stockholm och vi blandade en hel tillbringare Mojitos som vi drack av på hennes balkong tills vi blev helt fnittriga.

En gång gjorde vi färska vietnamesiska vårrullar, sånna där som är rullade i rispapper och inte friterade, åt Fabians släkt. Vissa var med kött och vissa var med räkor. Och vissa var åt mormor Anita, de var utan paprika :)

Vi slog på stort och gjorde tre olika dippsåser till.

Jag lärde mig dricka kaffe under året, men helst med en skvätt mjölk och inte fler än två koppar om dagen för då började huvudet bulta.

Det blev en hel del fika under året.

Som den här söta muffinsen på Mocca.

Eller denna trevliga picknicken på bryggan.

Och självklart en kanelbullen på dennes dag.

När jag fyllde år åt jag den här chocolate melt kakan till efterrätt. Den var god men mastig och tillslut påminde den mig bara om chokladtårtan i Matilda.

Men helst mumsade jag napoleonbakelser, ja ni ser ju :)




Flygplansmaten vi fick via Aeroflot när vi flög till Vietnam var ingen större hit, men älskar man inte bara hur den är packeterad? Så praktiskt och fyrkantigt.

Väl där var maten mycket mer intressant. Vi besökte gamla kejsarstaden Hue och åt så många "kejsarmåltider" så vi tillslut hamnade i något av ett skräcktillstånd vid ordet kejsare.

Men visst såg det hemskt fint ut?

En annan sak vi ofta åt var lau, en slags kokande buljongryta i mitten av bordet där man fick doppa färska grönsaker, rått kött, färska tigerräkor, bläckfisk och ja, det var en salig blandning.

Men Fabians favorit var ändå pho, en vietnamesisk nationalrätt som är en slags nudelsoppa med breda risnudlar.

En vecka efter Vietnam åkte vi till Prag där vi mest åt schnitzel hela tiden, som var otroligt gott men inte riktigt ville fastna på bild. Så jag bjuder på en biffbild istället.
Vi drack också en hel del sådana här i Prag.

Sen var det Augusti och vi bjöd in till kräftskiva, med kräftor och västerbottenpaj.

Ibland bakade jag och då kunde det bl.a. bli scones.

Men mest gillade jag att baka födelsedagsmuffins.

Till jul blev det också en och annan lussebulle. Det här är mitt andra försök, första gången hade jag andra planer så degen fick jäsa i nästan 12 timmar, det blev inte så najs :)

Gävle hade stadsyra som vi var på och jag fick sockervadd, det är som att äta moln ♥

Revbenspjäll blev det en hel av också.
Och mackor med kantarellstuvning gjord på egenplockade.

När min bror fyllde år var vi på church street och åt dessa goda dollar chips med vitlöksdipp.

Jag hittade det perfekta champagne glaset på loppis och ur det drack jag asti.

Jag underskattade aldrig husmanskost, som dessa köttbullar eller kalopsgrytor som fick puttra hela eftermiddagar.

Lax åt jag då och då, önskar jag hade gjort det oftare så gott som det är.

Sedan åt jag världens godaste kantarellsoppa också.

Och Miso när jag åt sushi.

Det blev en hel del onyttigt också, som nachotallrikar på V-dala, i kopiösa mängder då de var gratis de tillfällen Fabian jobbade i köket.

När jag åkte till Norrköping gjorde jag och Stinis fusk pizza.

Hamburgar på O'learys.

Ibland gjorde jag min mammas recept på microvågstorsk med skirat smör och kokta potäter.

Till jul blev det ju såklart julbordstallriken.

Åh du gör mig så sugen på Napoleonbakelser!
SvaraRaderaAllting ser så himla gott ut! Ja, det borde jag kanske ha gjort, fast jag själv tycker att det är hur gott som helst!:) Och tack för tipset!
SvaraRaderamums på allt gott! det ser så sjukt gott ut alltihopa.
SvaraRadera